Bliv klogere på, hvad der serveres til julefrokosten i Danmark og Spanien! Vi ser nærmere på de traditionelle retter fra begge lande – lige fra dansk sild og risalamande til spansk tapas og turrón. Perfekt inspiration til en international julemenu
Fra Sild til Tapas: Sådan Fejrer Danmark og Spanien Julefrokost
Julen er fyldt med julemarkeder, hygge, gløgg og de famøse julefrokoster. Men hvordan er danskernes julefrokost egentlig anderledes fra spaniernes? Juletiden er for mange, en tid hvor der bliver spist en masse af den samme mad. Så hvorfor ikke gør det lidt anderledes?
Den Danske Julefrokost
I Danmark er julefrokosten en af årets højdepunkter. Her samles familie og venner omkring et festligt bord med retter, der har været elsket i generationer. Traditionelt starter man med fiskebord eder består af forskellige slags sild – karrysild, marinerede sild og kryddersild er populære valg. Der vil typiske også være fiskefilet, æg og rejer. Hver serveres ofte rugbrød og en god klat fedt, eller smør til.
Efter fiskebordet kommer lune retter på bordet, som tarteletter, leverpostej med bacon og champignon, og naturligvis frikadeller. Hertil følger der gerne rødkål, syltede rødbeder og grønlangkål. Et andet must er flæskesteg med sprøde svær, og mange danskere tilføjer også medisterpølse til menuen.
Når vi kommer til dessertafdelingen, er risalamande en fast tradition. Den cremede ris dessert med kirsebærsovs indeholder selvfølgelig én mandel, og den heldige, vinder den famøse mandelgave.
Til hele frokosten skyller danskerne det hele ned med snaps og øl, og der bliver ofte sunget små sange for at skabe en festlig stemning.
Den Spanske Julefrokost
I Spanien fejres julen også med store måltider, men maden er ofte anderledes og mere let end i Danmark. Til en traditionel spansk julefrokost starter man ofte med små tapas-retter, som jamón ibérico (spansk skinke), oliven, manchego-ost og gambas al ajillo (rejer i hvidløg). Det er en skøn måde at smage på lidt af hvert!
Efter tapas kommer hovedretterne, og her kan man ofte finde retter som kalkun eller lammekølle, som serveres med grøntsager. I kystområderne er fisk og skaldyr populære, som fx grillet blæksprutte eller fiskesuppe. Spanske julemåltider har generelt et større fokus på havets delikatesser end i Danmark.
Til dessert er turrón, en slags nougat lavet af mandler og honning, en klassiker. Derudover spiser spanierne ofte polvorones og mantecados – smuldrende småkager med mandel og kanel, som nærmest smelter på tungen. En anden populær dessert er roscón de Reyes, en kage formet som en krans, der typisk serveres efter jul, men stadig i julesæsonen.
Hvor danskerne måske foretrækker snaps og øl til deres julefrokost, vælger spanierne oftere vin eller cava for at fejre.