16 nytårstraditioner fra hele verden: sådan byder forskellige lande 2024 velkommen

21. dec 2023

Mens du planlægger at tage hul på 2024, bør du overveje at deltage i en af ​​de mange nytårs traditioner fra forskellige dele af verden. Vi har samlet nogle af vores yndlings nytårstraditioner fra kulturer over hele verden, som du kan vælge at inkludere i din nytårsfejring.

 

1. USA: At se kuglen falde

Millioner af amerikanere samles omkring deres tv (eller på gaderne omkring Times Square, på trods af frysende temperaturer) for at se kuglen falde ved midnat hvert år. Det startede i 1907 for at markere januar 1908, hvor New York Times-ejeren Adolph Ochs skabte begivenheden for at trække opmærksomhed mod avisens nye hovedkontor. Det har været en årlig begivenhed og en af de mest populære nytårstraditioner siden da.

 

 

2. Brasilien: At tage en tur til stranden

I Brasilien tager folk normalt til stranden, da det er sommer der. Umiddelbart efter midnat skal du hoppe over syv bølger, mens du laver syv ønsker. Traditionen stammer fra at hylde Yemanja, vandets gudinde. Før du går i vandet, skal du iføre dig helt hvidt, da det symboliserer renhed. 

 

 

 

3. Spanien: At spise 12 druer

Spanierne starter deres nytår med at spise 12 druer, der symboliserer hvert slag af uret. Traditionen begyndte i slutningen af 1800-tallet og menes at afværge det onde, samtidig med at det øger dine chancer for et velstående og heldigt nytår. Det virker dog kun, hvis du formår at spise alle druerne på få sekunder, da de skal være væk ved midnat, når uret er færdig med at slå.

 

 

 

4. Indien: At bygge en skulptur af en gammel mand og brænde den ned

I Bombay laver de en figur af en ‘gammel mand’, der symboliserer det gamle år, og brænder den ved midnat. Afbrændingen symboliserer, at man gør op med det gamle år og skaber plads til et nyt år. Alle samles omkring og synger ‘Auld Lang Syne’, og det udvikler sig derefter til en lille fest. Bombay er meget kosmopolitisk og er hjemsted for mennesker af forskellige religioner; derfor har de mange forskellige festivaler, men denne forener på tværs af aldre og religion.

 

 

5. Japan: At spise soba nudler

Her er en idé til en forret til nytårsaften: I Japan starter man det nye år med at spise en varm skål sobanudler. Traditionen går tilbage til Kamakura-perioden og er knyttet til et buddhistisk tempel, der delte nudler ud til de fattige. Fordi de lange tynde nudler er faste, men alligevel lette at bide i, mener man, at det at spise dem symboliserer en bogstavelig pause fra det gamle år.

 

 

 

6.Frankrig: At feste med champagne

Selvom tanken om at drikke vin i Frankrig er lige så banebrydende som blomster til foråret, sætter franskmændene trumf på og giver den fuld gas med Champagne for at fejre nytåret. Der er som regel masser af dans og fest, men madvalget forbliver det samme: mousserende vine parres med østers, kalkun, gås eller en høne.

 

 

 

7. Haiti: At dele suppe

Den 1. januar er faktisk Haitis uafhængighedsdag. Derfor er der et vigtigt traditionelt nytårsmåltid forbundet med helligdagen. De spiser græskarsuppe, joumou suppe, fordi det var en delikatesse, som sorte slaver ikke måtte få. De tager ofte hjem til andre og tager noget af deres suppe med og bytter med de andres. 

 

 

 

 

8. Canada: At tage på en isfiskeri tur

Frostgrader afholder ikke canadierne fra at starte det nye år med en af vinterens yndlingssportsgrene – isfiskeri. Familier lejer som regel opvarmede hytter og madlavningsudstyr, så de kan nyde deres festmåltid med deres kære på stedet.

 

 

 

 

9. Filippinerne: at servere 12 runder af frugt

Nytårsaften sørger familier i Filippinerne for at servere 12 runde frugter som æbler, druer og blommer, der menes at repræsentere velstand på grund af deres form, som afspejler mønter. Hvad angår antallet, repræsenterer hver frugt en måned af året.

 

 

 

 

10. Mexico: At give gaven med hjemmelavede tamales

I Mexico samles familier for at lave nytårsmad – især tamales, som er majsdej fyldt med kød, ost og grøntsager, alt sammen pakket ind i majsblade – og deler dem ud til deres kære nytårsaften. Nytårsdag serveres de varme tamalas ofte med menudo, en traditionel mexicansk suppe lavet af koens mave.

 

 

 

11. Grækenland: At hænge løg uden for døren

Løg er ikke bare en fast ingresidens i køkkenet, de kan også bringe held og lykke i det kommende år. I Grækenland er det en tradition at hænge et løg uden for sin dør. Løget menes at symbolisere frugtbarhed og vækst (takket være dets evne til at spire af sig selv), og det hænges på døren efter gudstjenesten nytårsdag.

 

 

 

12. Colombia: At lægge tre kartofler under sengen

Nytårsaften har colombianske husholdninger en tradition, kaldet agüero, hvor de lægger tre kartofler under hvert familiemedlems seng – en skrællet, en ikke-skrællet og den sidste kun delvist skrællet. Ved midnat griber hver person en kartoffel med lukkede øjne. Og afhængigt af hvilken kartoffel de vælger, kan de enten forvente et år med lykke, økonomisk kamp eller en blanding af begge dele. Hvis du tager den kartoffel, der er helt skrællet, vil du finde økonomisk modgang i det nye år. En halvt skrællet kartoffel betyder, at der er økonomiske problemer forude, mens en kartoffel, der ikke er skrællet, kan betyde, at der er penge i din fremtid.

 

 

13. Irland: At banke brød mod væggene

En irsk overtro og nytårstradition, som har overlevet tidens tand, går ud på at banke på døre og vægge i familiens hjem med julebrød. Det lyder måske skørt, og det er det sikkert også, men det handler om at jage uheld ud af huset og invitere gode ånder ind før starten på det nye år.

 

 

 

14. Italien: At bære rødt undertøj

I Italien anses det for at bringe held at være iført rødt undertøj, når klokken slår 12. Hvordan og hvornår denne praksis startede, er omstridt, men hvorfor ikke prøve det? Vi bærer gerne enhver undertøjsfarve i det nye år, hvis det betyder en lys fremtid forude! Du kan også gå all in, og vælge røde nytårsnegle og måske endda inkluder rød i dit tøj.  

 

 

 

15. Puerto Rico: At gøre rent i dit hjem

I mange lande, inklusive Puerto Rico, er det normalt at starte året med at rengøre alt – og vi mener alt. Tanken bag traditionen er enkel: ud med det gamle, ind med det nye. Kort sagt, hvis du starter året friskt, vil det fortsætte på den måde.

 

 

 

 

16. England: At lytte til Big Bens klokker slå

Nytårsaften er der tradition for, at britiske husstande samles og venter på, at klokkerne fra Big Ben, klokketårnet ved Houses of Parliament, ringer det nye år ind. Når klokkerne ringer, skal man ikke blive overrasket, hvis der dannes en stor cirkel, folk holder hinandens hænderne og begynder at synge en traditionel sang kaldet ‘Auld Lang Syne’.