5 Populære juletraditioner i Spanien

7. dec 2023

pynte juletræet med familie og børn til juleaftenen

Julen er måske den mest traditionelle og familieorienterede højtid i hele verden, og i Spanien varer den helt indtil den 6. januar. Når man besøger landet mellem midten af december og begyndelsen af det nye år bliver man altid fyldt med dejlige øjeblikke, der kan deles. Her er fem af de mest populære juletraditioner i Spanien.

 

1. Julelotteriet i Spanien

Julesæsonens festligheder begynder i Spanien den 22. december med det Nationale Julelotteri. Førstepræmien er populært kendt som “El Gordo”. Deltagelsen er massiv, og lodtrækningen følges tæt hele formiddagen. Dette lotteri har en unik tradition, der gør det ekstra specielt – de vindende numre bliver sunget af børn i en mindeværdig sang.

 

 

2. Overdådige måltider og masser af søde fristelser

Julen er en tid for overdådige måltider med familie og venner. Den mest specielle aften er den 24. december, juleaften, hvor restauranter og hoteller tilbyder ekstraordinære menuer for at fejre det i stor stil. Måltiderne inkluderer normalt flere forretter som f.eks. Iberisk skinke, skaldyr og lækre oste, efterfulgt af retter som suppe, steg, fisk eller fyldt kalkun. Og til dessert er der søde fristelser – de ægte stjerner på julebordet. Turrón (spansk nougat), marcipan, småkager og andre spanske søde sager, man ikke må gå glip af.

 

Julelys 3. Farverige julelys

De festlige lys i Spanien er en fryd for både børn og voksne. Byer som Madrid, Barcelona, Malaga og Vigo har været særligt iøjnefaldende de seneste år. Fra slutningen af november er det dog almindeligt, at både små og store byer lyser gaderne op med julelys og dekorationer. At nyde juletiden med en hyggelig aftentur gennem julemarkederne, iført varmt tøj og med en håndfuld ristede kastanjer fra en gadehandler, er noget helt særligt. De smukt dekorerede gader, julemarkederne og humøret skaber en magisk jul. 

 

 

4. Årets mest festlige 12 druer

Denne tradition lover held og en original måde at byde det nye år velkommen på. Den består i at spise 12 druer, når uret slår 12 nytårsaften. Ideen er at spise en drue for hvert slag for at byde det nye år velkommen. Du kan blandt andet følge slagene fra det berømte Puerta del Sol-ur i Madrid live på tv. Selvom det er en spansk tradition, er det en enkel og sjov tradition, som man let kan adoptere hjemme i Danmark. 

 

 

5. En magisk aften fyldt med spænding

På aftenen den 6. januar ankommer de tre vise mænd fra Østen og bringer gaver til alle børnene. Det er traditionelt for hvert barn at skrive et brev til de tre vise mænd på forhånd og fortælle dem, hvordan de har opført sig hele året og bede om gaver. Særlige postkasser placeres i indkøbscentre og fritidsområder, så børnene kan sende deres breve til de tre vise mænd. Disse breve bliver normalt indsamlet personligt af de tre vise mænds kongelige tjener. Derefter ankommer de tre vise mænd til alle byerne i festlige optog og parader gennem gaderne til glæde for alle børnene. Efter en tidlig sendetid, må de vente spændt på morgenen, hvor børnene endelig får deres gaver, som de tre vise mænd har afleveret på magisk vis i løbet af natten.