Det spanske køkken: smag og traditioner

24. nov 2023

Paella fra det spanske køkken

Spanien topper listen som verdens sundeste land ifølge Bloomberg Healthiest Country Index (2019). Hvordan? Takket være deres mad! Lad os dykke ned i den smagfulde og livlige verden af spansk køkken, som også er blevet anerkendt som en del af UNESCOs immaterielle kulturarv.

 

Historien om det spanske køkken

Spansk mad er påvirket af sin geografiske placering og forskellige kulturer. Med Atlanterhavet og Middelhavet som naboer er der en rigdom af skaldyr tilgængelig. På landet værdsætter man grøntsager og kød i lækre supper og gryderetter.

Gennem årene har spansk mad lånt smage fra forskellige kulturer, herunder fønikerne, grækerne, romerne og araberne. Det er disse kulturer, som vi kan takke for dyrkningen af oliventræer. En af de mest betydningsfulde påvirkninger kom fra maurerne, der herskede over Den Iberiske Halvø i næsten 800 år. De introducerede risdyrkning, kombinationen af frugt og nødder med kød og fisk samt brugen af krydderier som safran, kanel og muskatnød.

I opdagelsesrejsens tidsalder bragte Christopher Columbus paprika til Spanien, og det blev en sensation. Det blev endda produceret udelukkende af munke fra Yuste-klostret i Extremadura i århundreder, før det blev populært.

 

Spanske ingredienser og smag

Ekstra jomfru olivenolie er en stjerne i spansk madlavning. Jamón ibérico, den verdenskendte Pata Negra, er en luksuriøs delikatesse. Den iberiske sorte gris opdrættes i det sydlige og sydvestlige Spanien under strenge betingelser, der sikrer en høj mængde af “godt” fedt. Det tager op til 36 måneder at modne iberisk skinke, og der er kun fire beskyttede oprindelsesbetegnelser (PDO): Guijuelo, Dehesa de Extremadura, Jabugo og Los Pedroche. Osterne skuffer heller ikke, især Manchego fra Castilla-La Mancha. 

Saffran, et af verdens mest berømte krydderier, giver spansk mad en subtil smag. Det er dyrt, da hver blomst af Crocus sativus kun indeholder 0,03 g saffran. Det bruges i alt fra kylling til pasta og endda i søde retter. Og selvfølgelig er det uundværligt i paella, Spaniens mest populære ret.

Paprika er et andet krydderi du finder i ethvert spansk hjem – især pimentón de La Vera. Andre krydderier, der skiller sig ud i spansk
madlavning, inkluderer Las Pedroñeras lilla hvidløg, La Cañada tomater og Fuentes de Ebro løg.

Spanierne har stor kærlighed til fisk og skaldyr, og de sætter altid pris på friskhed, uanset hvor langt de er fra kysten. Udover stegte, grillede eller bagte fisk, er der skaldyr som muslinger, rejer, hummer, blæksprutter og meget mere. Retten paella marinara med masser af skaldyr er utrolig populær blandt turister. Den er mere populær end den traditionelle valencianske paella. Fisk og skaldyr spiller også en vigtig rolle i supper samt i tapas og pintxos, som Pulpo a la Gallega (blæksprutter med paprika, olivenolie og salt).

Der er også masser af regionale lækkerier som fabes, de hvide bønner fra Asturias, kartofler fra Galicien, syltede ansjoser fra Cantabria, oliven fra Jaén, asparges fra Navarra, piquillo-peber fra Lodosa og auberginer fra Almagro. Og selvfølgelig kan man ikke glemme alle de lækre vine. 

 

Spanske retter og drikkevarer som man ikke må gå glip af

Spansk mad er farverig og mangfoldig, designet til store måltider, men også perfekt til at nyde i små bidder. Blandt de mest kendte opskrifter er paella, en lækker ret med ris og masser af kød; gazpacho, en kold tomatsuppe med masser af smag; og jamón ibérico, den lækreste skinke i verden. Som en appetizer kan du prøve Patatas Bravas, tykke stegte kartofler serveret med stærk sauce eller aioli.

Cocido Madrileño er en populær ret lavet med pølse, kylling, kartofler, kikærter, kål og andre grøntsager. Tortilla de Patata er en hverdagsklassiker, en spansk omelet med kartofler, der også kan toppes med chorizo, en typisk pølse.

Når det kommer til dessert, må du ikke gå glip af turrón, en skøn sødme lavet af mandler og honning, og de stegte churros, der normalt serveres med en kop varm chokolade til at dyppe dem i. Ren fryd!

Vine er kongen af drikkevarer i Spanien, og du kan nyde dem alene eller som en base for andre drikkevarer. Prøv Sangria, Madrids vermouth med urter og krydderier eller den forfriskende tinto de verano med sodavand, is og citron.

For at slå varmen kan du prøve horchata, en kold, ikke-alkoholisk drik lavet med chufas, en traditionel rodfrugt fra Valencia-regionen. Og selvfølgelig må vi ikke glemme Sidra, en æblecider med lav alkoholprocent, som især værdsættes i Asturias-regionen. 

 

Spanske kulinariske traditioner

Spanierne elsker at samles omkring bordet og nyde god mad i godt selskab. Frokost, eller “la comida,” er en vigtig tid på dagen. Hjemme starter man måske med ost eller tørret skinke, efterfulgt af suppe eller grillede grøntsager. Derefter serveres der fisk, kød eller måske endda agerhøns. Om vinteren er en gryderet som fabada en favorit. Og selvfølgelig er der en sød afslutning med en dessert efterfulgt af en espresso.

Spanierne holder traditionelt en pause på op til tre timer midt på dagen, fra kl. 13:30 til 16:30, for at nyde maden og måske tage en lille siesta, eller lur på dansk. En let snack hjælper med at stille sulten indtil den sene aftensmad. Denne aftensmad består normalt af fisk eller en omelet, salat og lidt frugt eller flan som dessert.

Da spanierne ofte går sent i seng, er det almindeligt at “salir de tapas,” hvilket betyder at gå ud for at drikke og spise små tapas med venner. Sammenlignet med almindelige snacks er tapas en traditionel følgesvend til drikkevarer og spises ofte med bestik, i modsætning til pintxos, som er små retter som spises i en eller to bidder.