Tapas rundt om kloden

27. feb 2024

Tapas, den spanske tradition med at dele små lækkerier, har inspireret kulinariske koncepter rundt om i verden. Mens det er mest kendt i Spanien, er der en bred vifte af lignende småretter og måltider fra forskellige kulturer, der byder på deres egne variationer af denne sociale spisestil. Hvis du ønsker at læse mere omkring spansk tapas så kan du gøre det lige her. Lad os nu tage en smagsrejse og udforske tapas-ækvivalenter fra forskellige hjørner af verden.

 

1. Petiscos i Portgual

I Portugal kan du opleve “petiscos”, en lignende koncept, hvor små retter deles blandt venner over et glas vin. Disse lækkerier omfatter alt fra bacalhau (tørret og saltet torsk) til chouriço (paprikapølse) og små stykker af ost. Petiscos skaber en afslappet atmosfære, hvor folk kan nyde hinandens selskab og smage på forskellige lækre hapser. 

 

 

 

2. Cicchetti i Italien

I Italien er “cicchetti” småretter, der serveres i venetianske barer som en form for happy hour. Disse lækkerier omfatter små sandwicher, fiskeretter og frisk frugt. Ideen er at kombinere forskellige smagsoplevelser i små portioner, hvilket gør det til en social og velsmagende madoplevelse.

 

 

 

3. Meze i Mellemøsten

I Mellemøsten er “meze” en traditionel praksis med at dele små retter, der omfatter hummus, falafel, og forskellige grillede grøntsager og kød. Meze er ikke kun en måde at nyde god mad på, men også en anledning til at samle folk omkring et festligt måltid, der fejrer mangfoldigheden af ​​smagsoplevelser.

 

 

 

4. Dim Sum i Kina

I Kina er “dim sum” en populær form for småretter, der serveres i dampende kurve eller små tallerkener. Disse omfatter dumplings, bao buns, spring rolls og forskellige andre små retter. Dim sum er en vigtig del af kinesisk kultur, hvor folk samles for at dele og nyde forskellige smagsvarianter.

 

 

 

 

Izakayas i Japan

5. Izakya i Japan

I Japan er “izakayas” små barer eller pubber, der serverer et udvalg af småretter, kendt som “tapas of Japan.” Fra yakitori (grillet kylling) til edamame og sashimi, izakayas tilbyder en bred vifte af små lækkerier, der ledsager drikkevarer som sake eller øl. Det er en social oplevelse, hvor folk kan slappe af og nyde god mad og drikke.

 

 

6. Antipasti i Italien

Udover cicchetti har Italien også “antipasti,” der består af lette forretter, ofte serveret før hovedmåltidet. Antipasti inkluderer forskellige oste, skinker, oliven, og marinerede grøntsager. Det er en måde at vække appetitten på og skabe en festlig stemning ved bordet.

 

 

 

Banchan i Korea

7. Banchan i Korea

I Korea er “banchan” små retter, der serveres som sideretter til hovedmåltidet. Disse kan omfatte kimchi, blækspruttesalat, tangsalater og forskellige pickles. Banchan bidrager til at give måltidet en bred vifte af smagsoplevelser og teksturer.

 

 

 

 

Disse globale variationer af tapas viser at glæden ved at dele små lækkerier med venner og familie er en universel praksis. Det er ikke kun en madoplevelse, men også en social begivenhed, der bringer mennesker sammen rundt omkring i verden. Så næste gang du er ude at spise, overvej at udforske de lokale versioner af denne globale spisestil, og nyd ​​smagsoplevelserne, som verden har at tilbyde. ¡Buen provecho!