Tapas: en smagsoplevelse fra Spanien

6. mar 2024

Autentisk spansk tapas

Tapas – et ord, der straks vækker billeder af farverige tallerkener fyldt med små lækkerier, delikate smagsoplevelser og livlige samtaler blandt venner og familie. Men hvad er tapas egentlig og hvor stammer det fra? Lad os udforske denne kulinariske spanske tradition, der har erobret hjerter verden over.

 

Hvad er tapas?

Små portioner mad I form af tapes fra spanien

Der er mange myter og misforståelser omkring de ikoniske tapas, og mange er uenige om, hvad der i dag betragtes som en tapa, og hvad der ikke gør det. Sandheden er, at i Spanien varierer skikkelsen omkring spisning af tapas meget mellem regioner. Du vil derfor få en meget anderledes oplevelse med at spise tapas i Barcelona end du ville i Granada. Dog er en ting, som de fleste kan være enige om, at tapas normalt refererer til en lille portion mad. Faktisk er størrelse en af de primære måder at definere, om noget er, eller ikke er tapas. 

Vi har i et tidligere blog indlæg udforsket forskellige kulturer, der byder på deres egne variationer af tapas, såsom petiscos i Portugal, og meze i Mellemøsten. Det kan du læse mere om her. Disse variationer viser, hvordan skikken af at spise små portioner mad med familie og venner er et globalt fænoment. 

 

Historien bag tapas

Spaniens flag

Det er ingen hemmelighed at tapas stammer fra Spanien. Men der er flere adskillige beretninger om, hvordan skikken med at spise tapas opstod, mange involverer middelalderlige konger og andre historiske figurer. Og som altid påstår de forskellige regioner i Spanien hver især at være fødestedet for den ikoniske spanske tradition. 

En af de populære forklaringer om hvordan tapas opstod kan spores tilbage til ældre tid, hvor rejsende og handlende søgte ly langs støvede veje og travle markedspladser. For at beskytte deres drikkevarer mod støv og insekter, ville disse rejsende lægge en lille tallerken eller skive brød over deres glas. Denne praksis udviklede sig gradvist til at omfatte små bid til at ledsage drikkevarer, og således blev den tidlige form for tapas født.

Ifølge en anden populær beretning blev skikken startet af kong Alfonso X den Vise. I følge denne beretning så fik han givet store mængder vin for at komme sig over en sygdom. Sammen med vinen spiste han små portioner mad for at mindske virkningen af alkoholen. Efter han blev rask insisterede han på at alle husstande i kongeriet skulle servere en lille portion mad sammen med deres drink for at forhindre offentlig beruselse. 

Uanset hvad tapas’ oprindelse er, er det svært at forestille sig, at opfindere kunne have gættet på den popularitet der opstod i århundrederne der kom. I dag har tapasens popularitet spredt sig langt ud over Spaniens grænser og er blevet et globalt fænomen. Fra New York til Tokyo kan man finde tapasbarer, der serverer autentisk tapas – eller i hvert fald deres version af tapas. 

 

Hvilke type mad er tapas?

Tapas fad med ost og kød

De mest almindelige typer af mad, der spises som en tapas, er kød som jamón Iberico eller chorizo, oliven, ost og andre nemme at forberede elementer, der kræver lidt eller ingen tilberedning. Også almindelige er visse tilberedte retter såsom stegte kartofler med krydret sauce, kendt som patatas bravas, spansk omelet kendt som tortilla de patatas, kødboller i tomatsovs, eller stegte blæksprutteringe.

Som nævnt tidligere findes der regionale forskelle i den type tapas, der serveres rundt om i landet. For eksempel i Baskerlandet kaldes de lokale tapas pintxos, som er en slags tapa serveret på et stykke brød og holdt sammen med en tandstikker. Visse typer tapas har deres egen navn, såsom montadito (en fætter til sandwichen med kun et stykke brød, hvor toppingen er placeret) eller banderillas (en spyd af syltet oliven, chili, løg og syltede agurker). 

I dag er der også mange moderne spanske barer og restauranter deres egen fortolkning af den traditionelle tapas, herunder ikke-spanske ingredienser, moderne madlavningsmetoder som geléering, skum og mousses, eller endda servering af søde dessert-stil tapas.

 

Hvis du ønsker at læse mere om det spanske køkken så kan du gøre det lige her